Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Αποστράγγιση ομβρίων υδάτων σε κήπο (Ντρενάζ)




Σε πολλές περιπτώσεις όπου ο κήπος έχει μικρές σχετικά διαστάσεις, παρατηρείται κορεσμός στην απορροφητικότητα του εδάφους με αποτέλεσμα το γκαζόν να «πλημμυρίζει» τοπικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  την δημιουργία λασπόλακων, την καταστροφή του γκαζόν, υγρασία στα ημιυπόγεια και τα υπόγεια.
Η μόνη λύση σε αυτές τις περιπτώσει είναι η τοποθέτηση σωλήνων αποστράγγισης κάτω από το γρασίδι ώστε να βελτιώσουμε τεχνητά την απομάκρυνση των ομβρίων υδάτων. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε σε βήματα την τοποθέτηση ενός μικρών διαστάσεων δικτύου αποστράγγισης σε κήπο, κάτω από τον οποίο υπάρχει υπόγειο και πιο δίπλα ημιυπόγειο. Με τον ίδιο τρόπο μπορεί να τοποθετηθεί και σε ζαρντινιέρες ώστε να γίνεται πιο εύκολα η απορροή του νερού αποφεύγοντας την υγρασία στα τοιχώματα και την δημιουργία λάσπης.

Ντρενάζ σε γκαζόν
                                     





Οι σωλήνες αποστράγγισης έχουν εφαρμογή και σε τοιχώματα ημιυπόγειων και υπόγειων αποφεύγοντας την συγκέντρωση των όμβριων νερών με την γρήγορη απομάκρυνση τους. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται η μόνωση των τοιχωμάτων με επαλειφόμενο τσιμεντοειδές μονωτικό, την τοποθέτηση προστατευτικής αυγουλιέρας για την προστασία της μόνωσης, την πλήρωση του κενού γύρο από την σωλήνα αποστράγγισης με χαλίκι για την μη συσσώρευση των νερών και τέλος το σκέπασμα του χαλικιού με γεωύφασμα ώστε να μην παρασύρονται χώματα ανάμεσα στα χαλίκια.  
Στις φωτογραφίες βλέπουμε την εφαρμογή της σε ημιυπόγεια πέτρινη κατοικία. 

Σωλήνα αποστράγγισης


σωλήνα αποστράγγισης


Γεωύφασμα αποστράγγισης


Αποστράγγιση ομβρίων
ντρενάζ σε τομή