Κυριακή 28 Μαΐου 2017

Ηλιακός Θερμοσίφωνας, συμφέρει;



Ηλιακός Θερμοσίφωνας ''Αφροδίτη''


   Η ηλιακή θερμική ενέργεια αποτελεί την ποιο αποδοτική μορφή ανανεώσιμης ενέργειας. Το ποσοστό στο ποιο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ενέργεια φτάνει και ξεπερνά το 80%. Παράλληλα η πληθώρα ελληνικών βιομηχανιών στον τομέα αυτόν, έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, προσιτές στον μέσο καταναλωτή. Αυτά τα δύο δεδομένα καθιστούν την χρήση της ηλιακής θερμικής ενέργειας ως την πλέον οικονομική και συμφέρουσα. 
   Μια μέση οικογένεια ξοδεύει καθημερινά 200 λίτρα ζεστού νερού, δηλαδή 70 κυβικά νερού περίπου τον χρόνο. Για να ζεσταθούν αυτά τα 70 κυβικά μέτρα νερό  απαιτείται κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος αξίας 400 με 500 ευρώ. Το κόστος αυτό δεν γίνεται αντιληπτό από τον καταναλωτή καθώς είναι διαμοιρασμένο στα τιμολόγια του ρεύματος μαζί με το συνολικό κόστος της κατανάλωσης της οικίας. Το κόστος ενός ηλιακού θερμοσίφωνα κυμαίνεται στα 450 έως 1200 ευρώ για έναν θερμοσίφωνα των 160 λίτρων αναλόγως την ποιότητα και την εταιρεία, συν το κόστος εγκατάστασης το οποίο είναι περίπου στα 80+ ευρώ αναλόγως τις εργασίες που απαιτούνται για τη σύνδεση του με το δίκτυο της οικίας.

Ηλιακός Θερμοσίφωνας ''Μαλτέζος''
Αυτό σημαίνει ότι στα πρώτα δύο με τρία χρόνια γίνεται απόσβεση του ποσού  της αγορά και της τοποθέτησης, ενώ τα επόμενα περίπου δέκα χρόνια έχει δωρεάν ζεστό νερό. Στα υπέρ πρέπει να προστεθεί και η ευκολία που προσφέρει στην καθημερινότητα η άμεση παροχή ζεστού νερού χωρίς να απαιτείται προηγουμένως πρόβλεψη, όπως απαιτείται με τον απλό ηλεκτρικό θερμοσίφωνα τον οποίο πρέπει να τροφοδοτήσουμε με ηλεκτρικό ρεύμα 30 λεπτά περίπου πριν την χρήση.