Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Βίαιη Εκτόνωση Θερμοσίφωνα



Πριν εξηγήσουμε τη είναι η βίαιη εκτόνωση σε ένα θερμοσίφωνα ας δούμε πρώτα ποιος είναι ο τρόπο λειτουργίας του.

Τομή ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
 Μέσα στο δοχείο στο οποίο αποθηκεύεται το νερό, βρίσκεται εμβαπτιζόμενη μια ηλεκτρική αντίσταση η οποία θερμαίνει το νερό. Το ρεύμα πριν φτάσει στους ακροδέκτες της  ηλεκτρικής αντίστασης, περνάει μέσα από έναν θερμοστάτη ο οποίος όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει στον επιθυμητό βαθμό, κόβει την παροχή ρεύματος. Η θερμοκρασία στην οποία ο θερμοστάτης παύει την παροχή ρεύματος ρυθμίζεται από εμάς αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει του 90 βαθμούς κελσίου.

Βαλβίδα ασφαλείας θερμοσίφωνα
θερμοστάτης
Ο θερμοστάτης αποτελεί την πρώτη ασφαλιστική δικλείδα που έχει ο θερμοσίφωνας καθώς η συνεχή θέρμανση του νερού χωρίς όριο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας, την  ατμοποίηση του νερού και αν συνεχεία την βίαιη εκτόνωση του ατμού. Η δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η ασφαλιστική βαλβίδα, η οποία τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού προς τον θερμοσίφωνα. Η βαλβίδα αυτή είναι σε άμεση επαφή με το νερό του θερμοσίφωνα και εκτονώνει την αυξημένη πίεση που ενδεχομένως να δημιουργηθεί εάν δεν λειτουργήσει η πρώτη δικλείδα δηλαδή ο θερμοστάτης. 

Βίαιη εκτόνωση θερμοσίφωνα
Για να έχετε μια εικόνα τη μπορεί να συμβεί εάν εκραγεί ένας θερμοσίφωνας, θυμηθείτε τον θανάσιμο τραυματισμό πριν λίγα χρόνια μιας νοικοκυράς από έκρηξη χύτρας ταχύτητος. Αν ένα σκεύος με 5 με 8 λίτρα νερό μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ένας θερμοσίφωνας με 80 ή και 160 λίτρα νερό.

Ξήλωμα Μπανιέρας




    Η μπανιερά δεν είναι προϊόν του 20ου αιώνα και της εξάπλωσης του τρεχούμενου  υπό πίεση νερού. Προυπήρχε και για την ακρίβεια είναι κατάλοιπο της περιόδου της ιστορίας πριν την ανακάλυψη και εξάπλωση των δικτύων ύδρευσης και των ειδών υγιεινής. Έχει ανακαλυφθεί πήλινος λουτήρας στο ανάκτορο του Νέστωρος στην Πύλο της Μυκηναϊκής περιόδου που χρονολογείται στο 1200 π.Χ. αλλά και σε άλλα σημεία του ελληνικού χώρου. Αυτές οι μπανιέρες γέμιζαν με νερό με μικρότερα δοχεία και ο χρήστης καθόταν καθιστός και πλενόταν. Αυτό ο τύπος μπανιέρας επέζησε σε όλη την διάρκεια της ιστορίας μέχρι τα νεότερα χρόνια με την μόνη διαφορά ότι πλέον ήταν μεταλλικές.

Η μπανιέρα (λουτήρας) από το ανάκτορο της Πύλου

Μπανιέρες (λουτήρες) απο την Κύπρο

 Όταν πλέον τον προηγούμενο αιώνα διαδόθηκε το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης τότε και η μπανιέρα απέκτησε βρύση για να γεμίζει και μόνιμη αποχέτευση ώστε να αδειάζει. Με απλά λόγια, ενώ πλέον εξέλιπαν οι λόγοι ύπαρξης της, αφού το νερό πλέον ήταν τρεχούμενο και συνεχές,  εμείς την διατηρήσαμε. Αυτό είναι ο λόγος για τον οποίο η μπανιέρα σήμερα στο μόνο που χρησιμεύει είναι για να πλένουμε κουβέρτες και παπλώματα.

Μπανιέρα γαλβανισμένη του 19ου αιώνα
   Κακά τα ψέματα, πόσες φορές έχετε ξαπλώσει στην μπανιέρα για να ''απολαύσετε'' ένα ζεστό μπάνιο ή ακόμα γιατί όσοι κάνουν ανακαίνιση στο λουτρό τους καταργούν την μπανιέρα και την αντικαθιστούν με ντουζιέρα ;
  Στις φωτογραφίες που ακολουθούν βλέπουμε τον τρόπο με τον οποίο αφαιρέσαμε  την μπανιέρα της δεκαετίας του 50’ από το λουτρό και μετατρέψαμε τον χώρο σε ντουζιέρα.  
Το αρχικό μπάνιο
Η αποξήλωση της Μπανιέρας
   
Ο χώρος χωρίς την μπανιέρα
Το τελικό αποτέλεσμα με την προσθήκη στήλης ντούζ. Το μόνο που λείπει είναι το κρύσταλλο για να μη βγαίνουν τα νερά.