Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Βίαιη Εκτόνωση Θερμοσίφωνα



Πριν εξηγήσουμε τη είναι η βίαιη εκτόνωση σε ένα θερμοσίφωνα ας δούμε πρώτα ποιος είναι ο τρόπο λειτουργίας του.

Τομή ηλεκτρικού θερμοσίφωνα
 Μέσα στο δοχείο στο οποίο αποθηκεύεται το νερό, βρίσκεται εμβαπτιζόμενη μια ηλεκτρική αντίσταση η οποία θερμαίνει το νερό. Το ρεύμα πριν φτάσει στους ακροδέκτες της  ηλεκτρικής αντίστασης, περνάει μέσα από έναν θερμοστάτη ο οποίος όταν η θερμοκρασία του νερού φτάσει στον επιθυμητό βαθμό, κόβει την παροχή ρεύματος. Η θερμοκρασία στην οποία ο θερμοστάτης παύει την παροχή ρεύματος ρυθμίζεται από εμάς αλλά ποτέ δεν μπορεί να ξεπεράσει του 90 βαθμούς κελσίου.

Βαλβίδα ασφαλείας θερμοσίφωνα
θερμοστάτης
Ο θερμοστάτης αποτελεί την πρώτη ασφαλιστική δικλείδα που έχει ο θερμοσίφωνας καθώς η συνεχή θέρμανση του νερού χωρίς όριο θα είχε ως αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση της θερμοκρασίας, την  ατμοποίηση του νερού και αν συνεχεία την βίαιη εκτόνωση του ατμού. Η δεύτερη δικλείδα ασφαλείας είναι η ασφαλιστική βαλβίδα, η οποία τοποθετείται στην είσοδο του κρύου νερού προς τον θερμοσίφωνα. Η βαλβίδα αυτή είναι σε άμεση επαφή με το νερό του θερμοσίφωνα και εκτονώνει την αυξημένη πίεση που ενδεχομένως να δημιουργηθεί εάν δεν λειτουργήσει η πρώτη δικλείδα δηλαδή ο θερμοστάτης. 

Βίαιη εκτόνωση θερμοσίφωνα
Για να έχετε μια εικόνα τη μπορεί να συμβεί εάν εκραγεί ένας θερμοσίφωνας, θυμηθείτε τον θανάσιμο τραυματισμό πριν λίγα χρόνια μιας νοικοκυράς από έκρηξη χύτρας ταχύτητος. Αν ένα σκεύος με 5 με 8 λίτρα νερό μπορεί να προκαλέσει τέτοια έκρηξη, σκεφτείτε τι μπορεί να κάνει ένας θερμοσίφωνας με 80 ή και 160 λίτρα νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου