Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Compact Ηλιακός Θερμοσίφωνας



     Η ιδέα στην οποία βασίζεται ο compact ηλιακός θερμοσίφωνας είναι απλή. Λίγο πολύ, σε όλους έχει τύχει να αφήσουν ένα δοχείο νερού στον καυτό ήλιο και να παρατηρήσουν ότι μετά από λίγο το νερό που περιέχεται έχει ζεσταθεί. Αυτή ακριβώς είναι η αρχή λειτουργίας του compact ηλιακού θερμοσίφωνα. Η διάταξη είναι απλή, ένα μη μονωμένο μεταλλικό δοχείο  είναι τοποθετημένο εντός ενός κουτιού το οποίο εσωτερικά είναι επενδεδυμένο με ανακλαστικό υλικό, ενώ το άνω τμήμα του κουτιού είναι σκεπασμένο με υαλοπίνακα. Οι ακτίνες του ηλίου εισέρχονται από τον υαλοπίνακα και με την βοήθεια της ανακλαστικής επιφάνειας θερμαίνουν το δοχείο με το νερό χρήσης. Με αυτόν τον τρόπο φτιάχνονταν οι πρώτοι ηλιακοί θερμοσίφωνες.   

Δομή ηλιακού θερμοσίφωνα compact
Οι compact ηλιακοί θερμοσίφωνες έχουν μια σειρά από πλεονεκτήματα, όπως: Σε αντίθεση με τους κλασσικούς ηλιακούς οι οποίοι απαιτούν συναρμολόγηση, οι compact αποτελούν ένα ενιαίο σύνολο, γεγονός που κάνει την εγκατάσταση εύκολη. Παράλληλα, δεν διαθέτουν κλειστό κύκλωμα που να απαιτεί γέμισμα και περιοδικό έλεγχο. Τέλος το συνολικό κόστος αγοράς και τοποθέτησης είναι πιο χαμηλό από αυτό των κλασσικών.
Ας δούμε όμως και το ένα, αλλά σημαντικό μειονέκτημα  του compact ηλιακού θερμοσίφωνα. Ενώ κατά την διάρκεια της ημέρας οι compact ηλιακοί θερμοσίφωνες λειτουργούν καλά, τη νύχτα το θερμοδοχείο που περιέχει το νερό χρήσης- το οποίο για να απορροφά ενέργεια είναι αμόνωτο- κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακόμα και το καλοκαίρι, την ενέργεια που έχει συλλέξει την αποβάλλετει στο περιβάλλον. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο χρήστης το επόμενο πρωινό να μην έχει ζεστό νερό. Το πρόβλημα είναι εντονότερο τον κρύο χειμώνα ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς το δοχείο αποβάλλει θερμότητα στο κρύο περιβάλλον μειώνοντας με αυτό τον τρόπο την απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα.  

Compact ηλιακός θερμοσίφωνας
Από όσα αναφέραμε παραπάνω είναι φανερό ότι οι compact ηλιακοί θερμοσίφωνες υστερούν σε σχέση με τους κλασσικούς ηλιακούς και η εγκατάσταση τους θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το σοβαρό μειονέκτημα τους. Ως πεδίο εφαρμογής προτείνεται η τοποθέτηση τους σε καλοκαιρινές εξοχικές κατοικίες και τουριστικά καταλύματα.